givers

15 - 17 jaar

De givers zijn de grote broers (en zussen) van de jonggivers. Zij gaan ook op tentenkamp, maar beklimmen de Ardense bergen met een stalen ros om op de kampplaats te geraken! In het jaar wagen zij zich ook aan een heus wafelbakweekend.

Contact: giverleiding@krikobea.beLaatste berichten:

Rommelpot givers 18 septemberDag beste givers.

Aangezien er een aantal *kuch kuch* van jullie niet op de overgang waren, stellen wij onszelf hieronder kort voor.

Eerst en vooral is er alfaboy Arne Ma Ja. Zijn totem: bedachtzaam stekelvarken. Hij begint dit jaar aan zijn vijfde(!) jaar in leiding en heeft in zijn lange carrière ergens als een givers gedaan. Hij studeert iets met elektriciteit. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met het perfectioniseren van zijn twerkskills en het verzamelen van pokémonkaarten.

Ten tweede is er alfachick Emma Reynders. Haar totem: ongeremde gnoe. Zij begint ook aan haar vijfde jaar in leiding. Dit is de eerste keer in haar carrière dat zij niet de jonggivers heeft. Zij studeert slavistiek (met een l, niet statistiek), een of andere vage shizzlerichting met Pools en Russisch, die nu al afgeschaft is. Lol.

Als derde hebben we Elijas Van Hemelryck. Zijn totem: onbevreesde arkal. Voor de niet-totemkenners: een arkal is een soort schaap #cute. Hij begint deze week sociaal werk te studeren. Veel interessanter is dat hij dit jaar opkomt voor Groen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dit is geen reclame, gewoon een feit. Duimen of niet, dat is aan jullie de keuze.

Als laatste hebben we Niels Bergmans. Zijn totem: weldoordachte schoenbekooievaar. Deze totem is helaas net niet lang genoeg om de hele rommelpot mee te vullen. Hij studeert informatica en zal misschien in oktober de uitslag van Elijas zijn verkiezingsresultaten kunnen hacken.

Wij hopen voor en duimen op een spetterend jaar.

Dag en bedank he,

De 4.

 

AGENDA:

Zondag 23 september 2018: Eerste gewone vergadering met ons – jullie nieuwe leiding van 14u tot 17u30 op het Rakkersveld. Er zullen twee springkastelen zijn en een superdeluxe-4-uurtje, dus allemaal komeeeeuhn.

Zondag 30 september 2018: gewone vergadering van 14u tot 17u30.

Zondag 7 oktober 2018: gewone vergadering van 14u tot 17u30.

Vrijdag 12 oktober tot zondag 14 oktober 2018: WAFELBAKWEEKEND! Het lekkerste weekend van het jaar, waarmee we onze kas spijzen om de rest van het jaar coole dingen te kunnen doen. Het weekend gaat door in onze lokalen op het Rakkersveld en begint vrijdag om 19u30 en eindigt zondag om 14u. Om wafels te kunnen bakken hebben we natuurlijk wafelijzers nodig *shook ꙨꙨ*, dus kijk alvast thuis eens na of jullie een wafelijzer hebben. Inschrijven doe je door te mailen naar jullie favoriete mailadres: giverleiding@krikobea.be.

Rommelpot givers 28 augustus 2018Yo liefste givertjes

 

 

Na het geweldige kamp valt er nog maar 1 ding te doen. Dit zijn de awards uit rijken voor de beste ideetjes, momenten, opmerkingen, …. Dit jaar doen we dit met een top 2 van elke categorie.

 

Best quote (ook de enige quote die ik nog weet):

1ste plek: Janne: “ lavendel geur in u reet.”

2de en laatste plek: Marie: ”das echt hilarisch ma echt geen lachertje”

 

Beste foto (er zijn er veel maar deze steken er toch boven uit)
1ste plek: Pelle en zijn lievelingsdier. 2de plek: de “New Kids boys”

 

Best uitgevoerde totem opdracht1ste plek: Delphine met haar avond eten 2de plel: Roel die miekes is aan fixen

Beste eten gemaakt door de leden:

1ste plek:  de warme wafels met chocolade saus

2de plek: tapas

 

Beste spar gevecht:

1ste plek: Mathilde tegen Pelle zijn benen

2de plek: Vero tegen Niels

 

Tofste 24h opdracht:

1ste plek: adam en eva costum

2de plek: T-shirt doorgeef opdracht

 

 

Lekkerste eten van teams bij 24h spel:

Team 1: geen

Team 2: frietjes

 

Het beste team op 3 daagse:

1ste plek: team van ruben (voor het balkje acherlaten)

2de plek: team van jonas (voor achterlaten van het balkje van een ander team)

 

Best opgeruimde blokske:

1ste plek: de jongens 😉

2de plek: fourage blokske

 

Dit waren de awards van dit jaar. Voor andere memorabel momenten kan je altijd de foto’s nog eens doornemen. (als je de link van de foto’s wilt hebben kan je op FB kijken of een mailtje sturen naar giverleiding@krikobea.be)

 

Groetjes

 

Jullie super toffe leiding

 

Agenda:

9 september 2018: laatste vergadering van 14h tot 17h30. Meer info volgt via mail en op FB.

 

16 september 2018: overgang van 14h tot 17h30. Voor de mensen die overgaan naar de jin is het aangeraden om extra propere kleren mee te brengen.

 

23 september 2018: eerste vergadering van 14h  tot 17h30 met de nieuwe leiding

givers kamprommelpot 29/5/2018Vikingenkamp

 

Heel lang geleden in de baai tussen noorwegen en zweden vochten yngvild samen met zijn clan tegen de clan van brynmild. Yngvild zijn schepen waren sneller dan die van brynmild maar brynmild had betere zwaarden en bijlen. Het gevecht tussen deze clans duurde meer dan 3 dagen. Maar uiteindelijk bleek dat yngvild had gewonnen, dit door het het hoofd van brynmild met een bijl er af te hakken.

Na het gevecht werd yngvild tot jarl van skagen genoemd. Dit was de belangrijkste vestiging in de baai tussen noorwegen, denemarken en zweden. Dit omdat er veel andere clans op af kwamen om er handel te voeren. Met de jaren mee werd de kleine vestiging van skagen steeds groter. Ook werden er steeds meer clans toegelaten tot deze vestiging. Meestal waren deze clans van goede wil maar soms waren er ook een aantal die dit uit slechte bedoelingen deden. Dit omdat Skagen immers een heelgrote invloed had gekregen  op de ecomomie in de scandinavische landen. Samen met ons (de beste vechter van de 4 invloedrijkste clans) richte yngvild het bestuur op, deze zou er voor zorgen dat mogelijke gevaren bestreden worden.

Jaren lang hiel yngvild de rol van jarl vol, tot 3 weken geleden. Hier werd hij dood terug gevonden in zijn huis. Na onderzoek bleek dat er vergif in zijn drank was gedaan.

 

 

 

 

 

Gedurende de 3 weken waren er hevige discussies over wie de nieuwe jarl van skagen zou worden. Uiteindelijk hebben wij 4 besloten om een tournament op te staren om te bepalen welke clan een leider naar voor mocht schuiven.

Hierbij zijn jullie allemaal uitgenodigd om jullie clan te komen vertegenwoordigen.

 

Hierboven hebben jullie de uitnodiging gekregen voor het tournament. Maar nu zullen we de 4 Viking-meesters voorstellen. ze zijn de beste vechters van de 4 invloedrijkste clans.

 

Als eerste heb je nilbjørn, (nil is afgeleid van niels, en bjørn is noors voor beer). Zijn bijnamen zijn de titan, beer van het noorden, the living mountain, ...Hij is vooral bekend om het doden van mensen met zijn 2 vingers. Nilbjorn is afkomstig van deWægmundings clan, dit is een clan uit zweden. Volgens bronnen komt zijn naam nilbjorn van de keer dat hij met zijn blote handen een beer levend gevild heeft.

 

 

De 2de van de 4 is Veränd, (ver is afkorting voor Veronique, en änd is noors voor geest). Haar bijnaam is afkomstig van het feit dat ze bijna nooit wordt gezien, hoewel ze er bijna altijd is. Ze is niet de beste vechter maar door haar infiltratie technieken is ze een van de gevaarlijkste vikingen. Veränd is afkomstige van de Skjöldung clan, dit is een clan uit het noorden van zweden.

 

 

Als 3de heb je guraskt, ( gu is afkorting voor guus, en raskt is noors voor snel). Mogelijke bijnamen zijn de mec zonder schaduw, lightning runner, ...Zijn bijnamen zijn voor niets zo gekozen, zijn aanvals technieken gaan vooral om snelheid. Guraskt is afkomstig van de Völsung clan, deze clan is afkomstig uit zweden. Volgens bronnen won hij zelfs een gevecht van 1 tegen 10. Zijn meest gebruikte wapen is een mes, hiermee steekt hij zijn vijanden in de rug.

 

Als laatste heb je wiløks, (wil is afkorting voor willem, en øks is noors voor bijl). zijn vechtstijl is totaal varierend met 1 uitzondering: hij zal altijd een bijl gebruiken. Het liefst zal hij gewoon met een bijl gooien van op afstand, maar in close combat is hij minstens even gevaarlijk. Sommige mensen beweren dat ze hem al is een bijl hebben zien gooien over een afstand van 100m. Wiløks is afkomstig van de Wulfings, deze clan is afkomstige van noorwegen.

Deze 4 vikingen zullen het tournament leiden. Hieronder enkele dingen waarmee elke viking in contact komt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bijlen: er zijn veel soorten bijlen hieronder even een overzichtje


De handbijl De kliefbijl De tomahawk De dubbezijdige bijl
De handbijl wordt hoofdzakelijk in close-combat gebruikt. Dit omdat deze zeer snel is en makkelijk te bewegen. een echter nadeel is dat deze niet ver rijkt en waarschijnlijk zal verliezen van iets langere bijlen. Deze bijl heeft een lage steel. De bijlkop heeft een breeder uiteinde. Deze wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het sprokkelen van hout, maar ook voor vecht situaties. Een echter nadeel is dat het gooien van deze bijl niet mogelijk is. Deze bijl is oorsponkelijk niet van de vikingen, maar toch word deze gebruikt. Deze is speciaal ontworpen om te gooien. Ook in close-combat is deze bijl zeer handig. Meestal word deze bijl gebruikt in combinatie met een andere zodat als deze gegooid is dat me niet zonder wapen zit. Deze bijl is moeilijk te hanteren, maar eenmaal men hiermee overweg kan is dit een uitstekend wapen. Door zijn dubbel kop kan je snel aanvallen achterelkaar plaatsen. Door zijn lange steel heeft deze een grooter voordeel in close-combat.

De boten:


langschip Snek knarr
Een langschip werd hoofdzakelijk gebruikt als oorlogschip. Deze konden wel 30m lang zijn. Het belangrijkst kenmerk is:  meestal is vanvoor op de boot een gravure gemaakt zodat deze de vijanden zou afschrikken Is het korste langschip dat er bestaal zo een 15m lang. Dit werd veel gebruikt om oorlog te voeren. Dit omdat dit sneller was dan andere schepen. Een nadeel was wel dat er minder bemanning aanboord kon. Is een transport schip. Deze had minder houtwerk dan de langschepen hierdoor kon er meer vracht vervoerd worden. Deze boten konden landingen van meer dan 20 ton dragen.

 

 

 

 

 

 

De goden:


Odin Thor Njord
Odin is de opper god. Hij is onderandere vader van Thor. Hij is vooral leergierig. Zelf is hij geen krijger maar hij inspireerde veel krijgers om voluit te gaan in een gevecht. Hij is gekend als de vernietiger van het kwaad. Het wapen dat hij gebruikt is Mjölnir. Dit is een hamer met magische krachten. Hij is de god van de zee. Hij zorgt dat de mensen die hem eren de zee veilig kunnen oversteken.  Hij beloond ook mensen die veel land hebben en veel zonen hebben.

 

Dit zijn de belangrijkste dingen waarmee een viking in contact komt. Hopelijk heb je zin om je clan te komen verdedigen in het tournament.

Groetjes de 4 strijders

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praktische info

Het kamp gaat door van 1 tot 14 juli in Dohan . Jullie worden zondag 1 juli verwacht op het rakkersveld om 8u00 in fietsoutfit, inclusief helm.  Op zaterdag 14 juli mogen jullie ouders jullie komen afhalen op de kampplaats. Voordat de ouders naar daar rijden, worden ze om half 11 verwacht in het pc’ke. De jonggivers vertrekken namelijk die dag op kamp. De jonggiverleiding zouden aan de giverouders willen vragen om jonggivers mee te nemen naar de kampplaats. Gelieve dus bij het inschrijven te vermelden hoeveel plaatsen u heeft voor een paar enthousiaste jonggivers te ontvangen. We zullen nog op de Facebookgroep plaatsen wanneer jullie de valiezen kunnen komen afleveren voor in de containers.

Wat meenemen op de fiets?

Het is aangeraden om zo weinig mogelijk mee te nemen op de fiets, want alles wat je op de fiets meeneemt moet je zelf dragen. Om onze fietstocht veilig te maken is het verplicht om een helm te dragen. De leiding zorgt voor fluovestjes.

 • Reserve binnenband

 • Drinkbus

 • Lunchpakket voor ’s middags

 • Koekje

 • Matje + slaapzak

 • Zonnecrème

 • Eventueel regenjas (kijk enkele dagen op voorhand welk weer het gaat zijn)


 

Voor we met de fiets vertrekken op het rakkersveld zullen wij een fietscontrole houden.

Fiets niet in orde = NIET MEE FIETSEN. Kijk dus zeker je remmen na!!!!

Meenemen (algemeen)

 • Medische fiche

 • Identiteitskaart

 • Sunlightzeep of Ecover of andere biologisch afbreekbare zeep (geen andere shampoos!)

 • Kleine rugzak voor op tweedaagse (slaapzak en reservekleren moeten hierin kunnen)

 • Waterschoenen

 • Stapschoenen

 • Verkleedkleren

 • Rest: zie algemene lijst


 

 

Het is niet toegestaan elektronica (smartphone, tablet, iPad, iPod, box,…) & penny boards mee te nemen op kamp!!

Drug en alcoholische dranken neem je zeker ook NIET mee op kamp.

Het roken van sigaretten/e-sigaretten mag niet tenzij het lid +16j is en toestemming heeft van zijn/haar ouders.

Prijs en inschrijving

 

Het kamp kost 130 euro. Inschrijven doe je door een mail te sturen naar giverleiding@krikobea.be en je inschrijvingsgeld te storten op BE30 7340 1041 8011 (rekeningnummer givers) met vermelding van voor- en achternaam en dit voor 25 juni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Post

Scouts krikobea

Naam van kind

C/O B. Coulon

Rue de la semois, 50

B-6830 Les Hayons

 

Noodnummers

 

Willem Reynders: 0474/198.806

Véronique Avermaete: 0471/076.150

Niels Bergmans: 0496/715801

Guus Nagels: 0494/707.796

 

 

Meer info

 

De ouders die graag hebben dat we langskomen voor wat extra uitleg, verzoekjes of vragen mogen gerust bellen naar één van de gekende nummers of een mailtje sturen. Wij komen dan de week voor het kamp eens langs.

 

 

Kampplaats

De kampplaats ligt op volgende coördinaten: 49°48'06.2"N 5°09'20.4"E

Je kan deze op je gps ingeven of je kan de straat ingeven:

Rue des champs touaux (6836 bouillon) let op de kampplaats ligt verder op de weg die je gps mogelijk niet aangeeft. (er zullen ook borden worden voorzien)

rommelpot givers 15 mei 2018Givers,

Na de geweldige opkomst bij onze activiteit vorige week (de volle 3 leden) komt het scoutsjaar stillaan op zijn einde. Volgende zondag is het dan ook de laatste vergadering, omdat we de laatste vergadering toch een beetje speciaal willen maken wordt er een heus Kubbtoernooi georganiseerd voor leden en ouders. (als jullie zonder ouders komen, kunnen er ook teams van Givers/leiding gevormd worden).

Na deze vergadering zullen we elkaar pas opnieuw zien voor het kamp (kamprommelpot zal nog volgen). Maar tussen kamp en laatste vergadering moeten we nog eerst door de gevreesde examens geraken. Omdat humor een hele goede afleiding is tijdens deze moeilijke periode geven we alvast de domste/grappigste examenantwoorden mee.

Agenda:

20/05/2018: Laatste vergadering

Er wordt een Kubbtoernooi georganiseerd. Leden en ouders zijn uitgenodigd. Als je met je gezin wilt meedoen kan je je best inschrijven, voor meer info zie het algemeen bericht.

givers 1/5/18

Helleu givertjes,

Afgelopen weken is er toch wel wat gebeurd: we zijn op weekend geweest J en een echte nice fietstocht.

Aangezien de laatste rommelpot van het jaar de kamprommelpot gaat zijn met het thema en een epic verhaal en zo, zal ik nu al enkel tips geven voor tijdens de fietstocht.

1) Eet zeker in de ochtend een goed ontbijt.

2) Laat je fiets ook nakijken door iemand die er iets van weet.

Als dit gebeurt is zouden de volgende punten moeten kloppen:

· Uw band is hard opgepompt

· De remmen van je fiets werken goed

· De versnellingen van de fiets werken ook goed

· Je heb een bel of een toeter op je fiets staan

3) Voor je bagage op je fiets gebruik je best fiets zakken. Je kan ook gebruik maken van een rugzak maar dit is sterk af te raden ( vorming van rugpijn en rugzweet).

4) Hoe snel moet je trappen:

· Voor weg die plat is moet je zo zwaar mogelijk trappen (meer kracht zetten dan ontwentelingen maken)

· Voor weg die naar benden gaat moet je ook zo zwaar mogelijk trappen (of niet trappen als het echt stijl is)

· Voor weg die een beetje naar boven gaat moet je beetje lichter trappen dan op een platte weg.

· Voor een weg die fel omhoog gaat moet je licht trappen maar ook niet te snel (als je te snel trapt word je ook snel moe)

5) Als je niet zo een goede fietser bent moet je altijd achter iemand fietsen. Dit zorgt ervoor dat je minder wind tegen je krijgt en dat je een doel voor je hebt waardoor je makkelijker kan volgen.

6) Indien er koeien achter je aan zitten tijdens de fietstocht gelieve praktische info te vragen aan Sander Medart.

Ik hoop dat deze tip je goed gaan helpen tijdens de fietstocht. Indien vragen kan je je altijd wenden tot een van ons.

Groetjes

agenda

zondag 6 mei: geen vergadering de leiding is op weekend.

Zaterdag 12 mei: we gaan op uitstapJ jullie worden verwacht om 7:45 aan het station van tienen aan de voorkant. Deze uitstap kost 5 eurotjes. en eindigt om 6:06 aan het station van tienen.

Vrijdag 18 mei: ouderenfuif (zie algemeen bericht)

Zondag 20 mei: laatste vergadering: cube toernooi we hopen dat jullie massaal van de partij zijn.
Activiteiten:

 • Vrij
  12
  Okt
  2018

  Wafelbakweekend Givers


De leiding van de givers:

Arne Ma ja

Arne Ma ja

Totem: Bedachtzaam Stekelvarken

In leiding bij : Givers

Emma Reynders

Emma Reynders

Totem: Ongeremde Gnoe

In leiding bij : Givers

Elijas Van Hemelryck

Elijas Van Hemelryck

Totem: Onbevreesde Arkal

In leiding bij : Givers

Niels Bergmans

Niels Bergmans

Totem: Weldoordachte Schoenbekooievaar

In leiding bij : Givers