givers

15 - 17 jaar

De givers zijn de grote broers (en zussen) van de jonggivers. Zij gaan ook op tentenkamp, maar beklimmen de Ardense bergen met een stalen ros om op de kampplaats te geraken! In het jaar wagen zij zich ook aan een heus wafelbakweekend.

Contact: giverleiding@krikobea.beLaatste berichten:

Kamprommelpot givers 2019Beste givers,
De verkiezingen zijn al even voorbij, maar dit betekent niet dat we tevreden zijn! Om de 4 jaar worden we telkens opnieuw bestookt met vele lege en valse beloftes gemaakt door een bende kleuters. En dat allemaal zodat de ene kleuter zichzelf beter probeert voor te doen dan alle anderen. Met als eindresultaat dat er uiteindelijk enkele kleuters verkozen worden om een eigen zakken te vullen voor 4 jaar lang.
Al sinds de jaren ’60 verzetten wij ons tegen deze rotzooi. Onze voorgangers waren het beu om te leven in deze kapitalistische en materialische wereld. Ook wij proberen nog steeds elk jaar te ontsnappen aan deze toxische wereld.
Helaas worden onze standpunten en levenswijze beschouwd alsof het niets meer is dan een puberperiode. In de ’60 waren de mensen nog tolerant, maar op de dag van vandaag lacht de maatschappij ons uit. Wij zijn volledig gemarginaliseerd: mensen wanen zich aanhangers van de flowerpower-beweging voor het plezier, op verkleedfeestjes. Anderen verwarren het met bloemisten. Door het gebrek aan respect zijn wij gedwongen om onze cultuur in het geheim verder te laten bloeien.
Hoewel velen denken dat Woodstock, ooit het hoogtepunt van onze cultuur, allang afgeschaft is, wordt het eigenlijk nog ieder jaar georganiseerd. Maar nu worden zij die het voor de ervaring of voor de perfecte instagram-pic doen niet meer uitgenodigd. Enkel zij die echt geloven in peace, love and happiness zijn welkom.
Dit jaar zijn jullie uitverkoren om samen met ons het leven te vieren op het grandioze Woodstock-festival, dat doorgaat in Mirwart.
Wat kan je verwachten?
Wij zullen in harmonie leven met de natuur.
Wij zullen samenleven in kleine, gelijkgezinde communes.
Wij zullen ons verdiepen in Oosterse religies en ons bezighouden met zaken zoals meditatie (vooral na het middageten en de afwas).
Wij zullen vriendschapsbandjes maken (voor onze geliefde sjorbalken).
Wij zullen voor enkele van ons een spirit animal kiezen.
En groovy beqts zullen natuurlijk ook niet ontbreken!
Laten we samen een nieuwe hoogtes bereiken in de Waalse brousse.
Bereid je voor op deze onvergetelijke belevenis door de zon in je hart te laten met deze zonnegroet:


DUMMIE-FRIENDLY GUIDE TO BEING HIP(PIE)
De hippiecultuur was de subcultuur van de ’60 die opkwam tegen de toenmalige gang van zaken. Hippies waren antikapitalistisch, anti-materialistisch en tegen de consumptiemaatschappij. De maatschappij richtte zich te veel op geld, materiaal en technologie. Andere belangrijke ideeën van de hippies zijn:
1. Vrijheid De leefwijze van de hippies was gericht op vrijheid: in het leven hier en nu doen wat je zelf wilt, kort samengevat: YOLO. Gewoon genieten van het leven was een belangrijke dagtaak van de hippie. Om hiervan optimaal tijd voor te maken zorgde een hippie er steeds voor dat ze op tijd opstonden om zo snel mogelijk alle belangrijke taken (hout halen, terrein opruimen, wassen, tanden poetsen) zo snel mogelijk en zo goed mogelijk konden volbrengen.
2. Respect voor anderen / liefde / vrede
De hippies verzetten zich tegen alle oorlog in de wereld. Een van hun belangrijkste motto’s was: ‘Make love, not war’. Voor hun was het samenwerken en solidair zijn zeer belangrijk. Hoewel er af en toe ook wat gezonde concurrentie bestaat tussen de kleine communes over wie het lekkerste kan koken.
3. Respect voor de aarde
Hippies hadden veel aandacht voor het in harmonie leven met de natuur. Daarom wordt er ook wel verwezen naar de hippiecultuur met ‘flowerpower’. Dit houdt in dat hippies steeds het kampterrein proper houden en elke dag hun afwas aan een recordtempo van 20 minuten doen.
Heel de hippie-levensstijl stond in teken van deze waarden. Kleding
Met hun kleding wilden de hippies een statement maken. Hun kleren moesten hun idealen belichamen. Dit betekende dat ze zich onder andere afzetten tegen merkkleding. De kledingindustrie werd ook als machtsinstituut gezien omdat het besliste wat mensen moesten dragen, daarom waren hippies ook vooral hier fel tegen. Als tegenstanders van de consumptiemaatschappij droegen de hippies vaak tweedehandskleding. Veel van de kleding die ze droegen waren ook (semi-)zelfgemaakt of in ieder geval werd er iets zelf aan veranderd.
De nieuwe kledingstijl, die zij introduceerden, zorgde voor een hele nieuwe mode. Er waren geen specifieke regels voor de kledingstijl, zolang het niet op de ouderwetse, conservatieve stijl van voor de jaren '60 leek was het goed. Dit kon gaan van fleurige patronen, haarbanden, slippers, wijdvallende kleding tot net super strakke kleding: de hotpants en de minirok deden hun intrede om de onafhankelijkheid van de vrouw te benadrukken.
Een gemeenschappelijk element was kleur: hippies droegen altijd heel kleurrijke kleding. Veel van de kleding was gebaseerd op traditionele stijlen uit India, Nepal, Midden-Amerika, Bali en Marokko. Haren
Wat ook heel bekend was is dat de meeste hippies hun haren lang lieten groeien, voor vrouwen is dit natuurlijk niet zo raar maar ook alle mannen gingen dit doen. Gedeeltelijk natuurlijk uit verzet tegen normen maar ook vanwege hun vrijheid om er uit te zien zoals ze maar wouden. Aan de andere kant hielden vrouwen op met zich te scheren, dus de scheidingslijnen tussen man en vrouw verdwenen gedeeltelijk.Geuren
Niet alleen de geur van marihuana was bekend bij hippies. De flowerpowermensen roken ook vaak effectief naar bloemen. Vele luchtverfrissers zijn vandaar ook gebaseerd op parfum ontwikkeld door hippies!
Eten
Hippies aten een mix van vaak vegetarische gerechten uit verschillende landen. Vooral goedkope producten en voedsel uit eigen tuin waren populair. Aan de andere kant ontstonden in die periode vele vandaag bekende fastfoodbedrijven. Hm, so good. I’m lovin’ it.
Openingszinnen
Vele hippies waren ook meesters in het bedenken van goede openingszinnen. Iets wat veel mensen vaak over de hippie cultuur vergeten is dat zij de stamvaders zijn voor het enige echte bro-code. De eerste druk van dit legendarische boek bevatte nog een sectie met goede openingszinnen voor hippies. De meest succesvolle openingszin hebben de hippies uiteindelijk laten vertalen in de heilige taal der memes:

Spirit animal
In dit geavanceerd schema dat ontwikkeld is door Njiels Flowermans kunnen jullie alvast zelf vergelijken met welk spirit animal jullie overeenkomen. Deze test is natuurlijk maar een schatting. Sommigen onder jullie mogen een nieuw spirit animal verwachten op Woodstock zelf!
PRAKTISCHE INFORMATIE WAAR EN WANNEER? Het kamp gaat door van 12 juli tot en met 24 juli 2019 in Mirwart. Jullie worden vrijdag 12 juli om 8:30 verwacht op het Rakkesveld in fietsoutfit (kleren waarin je gemakkelijk kan fietsen), inclusief helm en fluovest. Het kamp eindigt woensdag 24 juli om 12:00. Er wordt nog middageten voorzien voor zowel de givers als voor hun ouders. De kampplaats ligt op het einde van de weg Voie des Cloyes (6870 Mirwart) met als coördinaten 50°03'50.8"N 5°16'05.3"E. INSCHRIJVEN Inschrijven voor het kamp kan door te mailen naar giverleiding@krikobea.be. Dit voor 20 juni 2019. Gelieve ook 130 euro te storten op BE30 7340 1041 8011 met als mededeling: “voornaam + naam” van uw giver.

BAGAGE De jonggivers keren 12 juli terug van kamp. Wij rekenen op jonggiverouders om de bagage van de givers mee te nemen naar de kampplaats, wanneer zij hun jonggiver gaan halen. In de loop van de week voor het kamp (8 tot 11 juli) mogen jullie jullie bagage afzetten bij jonggiverouders, die bereid zijn jullie bagage mee te nemen. Waar en wanneer exact zal nog bekend gemaakt worden via de Facebookgroep/mail.

WAT MEENEMEN OP DE FIETS? Wij raden jullie aan om zo weinig mogelijk mee te nemen op de fiets. Alles wat je meeneemt moet je zelf dragen. Om onze fietstocht veilig te laten verlopen is het verplicht om een helm en fluovest te dragen. Verder pak je nog mee: - reserve binnenband, voor moest je toch pech hebben - drinkbus - lunchpakket voor ‘s middags - slaapzak (en voor wie wil: een matje) - zonnecrème - Regenjas - Helm en fluovest - toiletzak ZEKER MEENEMEN - Identiteitskaart - Ingevulde medische fiche (https://www.krikobea.be/forum/rp/000000/Steekkaart.pdf) - Ecologisch afbreekbare zeep (bijvoorbeeld: Ecover of Sunlight. Niet ecologisch afbreekbare zeep komt het water niet in!) - Watersandalen of -schoenen voor in de rivier - 2 keukenhanddoeken - Verkleedkleren: hippie - Een rugzak voor drie-daagse - Een linnen zak voor vuile was Een volledige meeneemlijst bevindt zich achteraan deze rommelpot.

ZEKER THUIS LATEN - Snoep (de leiding voorziet eten) - Alcoholische dranken - Elektronica (smartphone, tablet, iPad, iPod, box,…) -> That’s not the hippie way of life Wie dit toch meeneemt schrijft zich automatisch in voor een avondje strafexpeditie.
Drugs hoort niet thuis op de scouts en neem je zeker NIET mee op kamp. Het roken van sigaretten/e-sigaretten mag niet tenzij het lid +16j is en toestemming heeft van zijn/haar ouders.


NOG VRAGEN? Bij vragen kan u altijd mailen naar giverleiding@krikobea.be of bellen naar de leiding. Indien u wenst dat de leiding voor kamp langskomt voor extra uitleg, doen wij dit met plezier. Arne Maja arne.maja@krikobea.be 0470/505.878 Emma Reynders emma.reynders@krikobea.be 0477/322.314 Niels Bergmans niels.bergmans@krikobea.be 0496/715.801 Elijas Van Hemelryck elijas.vanhemelryck@krikobea.be 0491/930.909 POST Scouts Kriko-Bea Naam van uw giver Dupont Etienne Croix Féau, 5 6870 Saint-Hubert

rommelpot 14 mei giversYoooow Giverssss
Jullie hebben vorige vergadering laten zien dat met de fiets naar de scouts kunnen komen en naar Zoutleeuw fietsen lukt.(behalve de mensen die er niet waren, onder andere Emma die eventjes ging trouwen met een Pool in Polen.) Maar terug zonder fietsen af te breken was toch al wat moeilijker. Gelukkig moeten we alleen naar de kampplaats fietsen en niet terug. Zouden we moeten terug fietsen, dan laten we Maarten beter achter.
Ook hebben we getest of we tussen het naar Zoutleeuw fietsen en terug naar Tienen 2 repen Prince koeken en een ijsje met 2 bollen opkregen. Dit deden we zelfs op 2 verschillende plaatsen. Het Vinne zo dat met die vijvers en diee speeltuin waar weeral de Maarten en Roel zich terug kind voelden en de Bollero op de steenweg waar toch wel heel veel volk werkt.
Nu even iets anders!
Sommigen onder jullie waren al heel benieuwd naar het kampthema dusss hier het antwoord!!! Als je aan het einde van het doolhof geraakt staat daar het antwoord!!
Succes DE GIVERLEIDING!!!

Agenda
Zondag 19 mei van 14u00 tot 17u30 is het al Kubb-toernooi….. (dit is de laatste vergadering)

rommelpot givers 29 april 2019Dag vrienden,
Het is al weer een tijd geleden dat we elkaar gezien hebben en daarom zullen we nog eens samen wat herinneringen ophalen. Ik moet toch wel toegeven, vrienden, dat de paasvergadering onvergetelijk was. De givers waren met vier hele exemplaren de grootste tak. Proficiat, vrienden.
Voor zij die er waren was dit natuurlijk extra voordelig. Want zoals jullie weten, vrienden: minder is meer. Zo kon elke aanwezige ongeveer 40 (semi-gesmolten) paaseitjes mee naar huis nemen.
Afgelopen zondag, vrienden, vonden er twee vermeldingswaardige ‘gebeurtenissen’ plaats. Als eerste mogen toch een aantal onder jullie (lees: iedereen) nog wat oefenen voor het Kubb-toernooi, dat zal plaatsvinden op de laatste vergadering van het jaar. Want amai, afgelopen zondag was het maar triestig, hoor, vrienden.
Als tweede maakte Ian een legendarische terugkeer. En ja, soms, vrienden, zegt een foto meer dan duizend woorden, bij deze:

P.S.: De stijl waarin deze rommelpot geschreven is, vrienden, is geïnspireerd op een bekend persoon. Degene die kan raden wie, krijgt over twee weken een extra vieruurtje.
Vele groetjes en een fijne schoolweek,
De leiding.


AGENDA:
Zondag 5 mei: geen vergadering want de leiding is op weekend.
Zondag 12 mei: fietsvergadering van 14:00 tot 17:30u. Kom dus met de fiets. Doe ook een gillet jaune aan. Pak best ook een drinkbus met water mee en een hoofddeksel, want we verwachten goed weer.
Zondag 19 mei: laatste vergadering van 14:00 tot 17:30 op het Rakkersveld. Kubbtoernooi! We zullen met de givers meestrijden naar de overwinning. Ouders die willen meespelen zijn ook altijd welkom, voor meer info zie algemeen bericht.

rommelpot welpen 16 april 2019Heey welpjes,
Tijd weer voor wat geschiedenis, jeeeej.
Deze keer zal het gaan over de befaamde Notre-Dame in Paris Wat is de Notre-Dame hoor ik jullie al denken, jaja ik hoor dat met mijn grote paasoren.
De Notre- Dame is een vrij grote kathedraal in Paris, in het Nederlands is het de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Dat is eigen een heel grote kerk waar de katholieke mensen nu en dan eens gaan bidden of biechten of trouwen of jawel jammer genoeg ook begraven worden. Maar nu zijn we aan het uitwijken over wat er allemaal in een kerk gebeurt.
De Notre-Dame is gebouwd in 1163-1345, ma nu hoor ik jullie weer denken , hebben die echt 182 jaar daaraan zitten bouwen? Ja toch wel, zo een groot gebouw bouw je niet op een weekje he, dat kunnen we allemaal zien als we eens wat rond rijden in Tienen of omstreken. Dat duurt soms al een paar maanden voor zo een simpel huisje, wat moet dat dan zijn voor zo een kathedraal ?? Awel dus 182 jaar. De gevel die je op de foto hier boven ziet is zo een 69m hoog, maar wacht dat is nog niet het hoogste topje van deze gek grote kerk. Het hoogste topje van de kerk is …. Spannend ….. jawel…. 90m hoog 😮 . om volledig te zijn is zij (ja het is een vrouwelijke kerk) ook nog 130m lang, 69m breed en de torens zijn al 35m hoog. Dat is dus echt wel een groot gebouw.
In 1845 hebben ze hem voor de eerste keer gerestaureerd, dat is dat ze hem wat opknappen zodat het niet kapot gaat. In Tienen doen ze dat ook wel is. Deze restoratie heeft zo een 23 jaar geduurd (blijft een groot gebouw om aan te werken) dat was voor de vernielingen van de Franse revolutie terug te herstellen. Franse revolutie ga ik nu niet over uit wijken maar heeft toch wel wat te betekenen voor dat land. in 1991 zijn ze dan nog is begonnen met restaureren, die vorige zullen het niet goed genoeg gedaan hebben. Tot de dag van vandaag zijn ze daar nog mee bezig, maaaaar…. Nu komt het breaking news… op 15 april rond 19u is er door deze restauratiewerken een brand ontstaan… en nu denken jullie waarschijnlijk “ neeeeeeee, zo veel werk voor zo een groot gebouw en dan staat dat gewoon in de fik”. Jaja jammer genoeg wel, geen romantische dates maar naar Parijs om de Notre-Dame te bezoeken voor de komende 50 jaar ofzo, aangezien ze er altijd zo lang aan werken.
De brand die ontstaan is op 15 april 2019 heeft (waarschijnlijk) heel veel schade aan dit monument gebracht. Om het simpeler te zeggen. De toren van 90 meter is ingestort, het dak van 35m hoog is helemaal opgebrand, maar nog wel een beetje goed nieuws de gevel zoals op de foto hier boven is nog intact en zal dus nog overeind blijven, gelukkig.
Voila dat was weer onze korter les geschiedenis van Bagheera.
Groetjes van alle die beesten dat jullie entertainen Baloe, Kottick, Jacala, Rikki-tikki-tavi en Bagheera.
Agenda:
-21 april: Pasen! Dus de paashaas is bij ons ook gepasseerd. Van 14u tot 15u kunnen jullie deze komen rapen. Ouders mogen hun kinderen moreel steunen terwijl ze aan het zoeken zijn.
-28 april: Gewone vergadering op het rakkerveld van 14u tot 17u30.
-5 mei: Geen vergadering, De leiding is zelf op weekend geweest.
-17-19 mei: Het laatste welpenweekend: Volgende rommelpot alle info.

rommelpot givers 16 april 2019Yoooow beste givertjes
Het is weer al eventjes geleden dat we mekaar nog gezien hebben… Maar, daar komt deze zondag verandering in. Jeeeeeeeeeeeeeeeeej!!!! We gaan paaseieren rapen van de paashaas(duhh). De paashaas heeft ook nog een liedje geschreven met zijn/haar ervaringen hopelijk leren jullie er iets uit…
De Paashaas:

Ik ben de paashaas en ik zou eens willen zeggen wat dat een paashaas zoal doet het hele jaar Ik doe niks anders dan paaseieren leggen 'kan u verzekeren mijn kont groeit uit mekaar

Die eieren die komen niet uit fabrieken nee nee die eieren komen rechtstreeks uit mijn gat en dat doet zeer want een haas dat is geen kieken dat is beulenwerk in 't kort samengevat

Ho Nee.. weer een wee Haaaa...

Ik lig soms urenlang te kreunen en te persen voor zo'n ei, neem nu zo'n groot model en als dat buiten is dan zijn er weer tien verse die staan te springen, de rek is uit mijn spel

Dat is afgrijselijk uit mijn keel ontsnappen reutels als van een waterbuffel die aan scheurbuik lijdt want mijn bodem is ontworpen ja voor keutels en niet voor eieren maar wat wilt ge 'k moet ze kwijt

Ho Nee.. weer een wee Haaaa...

Binnenkort is de paastijd afgelopen dan is de lucht boven mijn kop wat opgeklaard 'k heb vorig jaar nog maanden jankend rondgekropen voordat ik genezen was ten zuiden van mijn staart

En ho ja, dat komt me net binnengeschoten wat is 't verschil tussen een haas en een konijn? Een konijn dat is een wortel op vier poten en een haas is een groot beest maar dan in 't klein

Ho Nee.. weer een wee Haaaa...


Ik zou nog liever van een grasmachien bevallen ik pers desnoods een fietske uit mijn onderspit dan al die eieren die mijn monding zwaar verknallen en honderden klein mannekes hun gebit

En dan die eieren met een strikske of een koordje dat hangt aaneen in een tros van zes of zeven zo'n stuitligging doorheen uw achterpoortje Ik kan u verzekeren dan vreest ge voor uw leven

Ho Nee.. weer een wee Haaaa...

Voor dat ik afsluit had ik nog een heel klein vraagje aan iedereen met een kroostrijk gezin zet naast uw nestje op de grond of op een schraagje een hele grote pot met vaseline

Ho Nee.. weer een wee Ja salut, wat leg ik hier nu Kaiet, kaiet... Een blok graniet Haaaa...
Tot zondag!!!!
Agenda: 21 april: paaseitjes rapen en ouders zijn zeker ook welkom tussen 14u00 en 15u00 28 april: gewone vergadering van 14u00 tot 17u30 op het rakkersveld 5 mei: geen vergadering wegens leidingsweekend
Activiteiten:

er zijn geen activiteiten gekend


De leiding van de givers:

Charlotte Leonard

Charlotte Leonard

Totem: Dartele Schroefhoorngeit

In leiding bij : Givers

Emma Reynders

Emma Reynders

Totem: Ongeremde Gnoe

In leiding bij : Givers

Willem Reynaerts

Willem Reynaerts

Totem: Volhardende Alpaca

In leiding bij : Givers