givers

givers kamprommelpot 29/5/2018

Vikingenkamp

 

Heel lang geleden in de baai tussen noorwegen en zweden vochten yngvild samen met zijn clan tegen de clan van brynmild. Yngvild zijn schepen waren sneller dan die van brynmild maar brynmild had betere zwaarden en bijlen. Het gevecht tussen deze clans duurde meer dan 3 dagen. Maar uiteindelijk bleek dat yngvild had gewonnen, dit door het het hoofd van brynmild met een bijl er af te hakken.

Na het gevecht werd yngvild tot jarl van skagen genoemd. Dit was de belangrijkste vestiging in de baai tussen noorwegen, denemarken en zweden. Dit omdat er veel andere clans op af kwamen om er handel te voeren. Met de jaren mee werd de kleine vestiging van skagen steeds groter. Ook werden er steeds meer clans toegelaten tot deze vestiging. Meestal waren deze clans van goede wil maar soms waren er ook een aantal die dit uit slechte bedoelingen deden. Dit omdat Skagen immers een heelgrote invloed had gekregen  op de ecomomie in de scandinavische landen. Samen met ons (de beste vechter van de 4 invloedrijkste clans) richte yngvild het bestuur op, deze zou er voor zorgen dat mogelijke gevaren bestreden worden.

Jaren lang hiel yngvild de rol van jarl vol, tot 3 weken geleden. Hier werd hij dood terug gevonden in zijn huis. Na onderzoek bleek dat er vergif in zijn drank was gedaan.

 

 

 

 

 

Gedurende de 3 weken waren er hevige discussies over wie de nieuwe jarl van skagen zou worden. Uiteindelijk hebben wij 4 besloten om een tournament op te staren om te bepalen welke clan een leider naar voor mocht schuiven.

Hierbij zijn jullie allemaal uitgenodigd om jullie clan te komen vertegenwoordigen.

 

Hierboven hebben jullie de uitnodiging gekregen voor het tournament. Maar nu zullen we de 4 Viking-meesters voorstellen. ze zijn de beste vechters van de 4 invloedrijkste clans.

 

Als eerste heb je nilbjørn, (nil is afgeleid van niels, en bjørn is noors voor beer). Zijn bijnamen zijn de titan, beer van het noorden, the living mountain, …Hij is vooral bekend om het doden van mensen met zijn 2 vingers. Nilbjorn is afkomstig van deWægmundings clan, dit is een clan uit zweden. Volgens bronnen komt zijn naam nilbjorn van de keer dat hij met zijn blote handen een beer levend gevild heeft.

 

 

De 2de van de 4 is Veränd, (ver is afkorting voor Veronique, en änd is noors voor geest). Haar bijnaam is afkomstig van het feit dat ze bijna nooit wordt gezien, hoewel ze er bijna altijd is. Ze is niet de beste vechter maar door haar infiltratie technieken is ze een van de gevaarlijkste vikingen. Veränd is afkomstige van de Skjöldung clan, dit is een clan uit het noorden van zweden.

 

 

Als 3de heb je guraskt, ( gu is afkorting voor guus, en raskt is noors voor snel). Mogelijke bijnamen zijn de mec zonder schaduw, lightning runner, …Zijn bijnamen zijn voor niets zo gekozen, zijn aanvals technieken gaan vooral om snelheid. Guraskt is afkomstig van de Völsung clan, deze clan is afkomstig uit zweden. Volgens bronnen won hij zelfs een gevecht van 1 tegen 10. Zijn meest gebruikte wapen is een mes, hiermee steekt hij zijn vijanden in de rug.

 

Als laatste heb je wiløks, (wil is afkorting voor willem, en øks is noors voor bijl). zijn vechtstijl is totaal varierend met 1 uitzondering: hij zal altijd een bijl gebruiken. Het liefst zal hij gewoon met een bijl gooien van op afstand, maar in close combat is hij minstens even gevaarlijk. Sommige mensen beweren dat ze hem al is een bijl hebben zien gooien over een afstand van 100m. Wiløks is afkomstig van de Wulfings, deze clan is afkomstige van noorwegen.

Deze 4 vikingen zullen het tournament leiden. Hieronder enkele dingen waarmee elke viking in contact komt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bijlen: er zijn veel soorten bijlen hieronder even een overzichtje

De handbijl De kliefbijl De tomahawk De dubbezijdige bijl
De handbijl wordt hoofdzakelijk in close-combat gebruikt. Dit omdat deze zeer snel is en makkelijk te bewegen. een echter nadeel is dat deze niet ver rijkt en waarschijnlijk zal verliezen van iets langere bijlen. Deze bijl heeft een lage steel. De bijlkop heeft een breeder uiteinde. Deze wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het sprokkelen van hout, maar ook voor vecht situaties. Een echter nadeel is dat het gooien van deze bijl niet mogelijk is. Deze bijl is oorsponkelijk niet van de vikingen, maar toch word deze gebruikt. Deze is speciaal ontworpen om te gooien. Ook in close-combat is deze bijl zeer handig. Meestal word deze bijl gebruikt in combinatie met een andere zodat als deze gegooid is dat me niet zonder wapen zit. Deze bijl is moeilijk te hanteren, maar eenmaal men hiermee overweg kan is dit een uitstekend wapen. Door zijn dubbel kop kan je snel aanvallen achterelkaar plaatsen. Door zijn lange steel heeft deze een grooter voordeel in close-combat.

De boten:

langschip Snek knarr
Een langschip werd hoofdzakelijk gebruikt als oorlogschip. Deze konden wel 30m lang zijn. Het belangrijkst kenmerk is:  meestal is vanvoor op de boot een gravure gemaakt zodat deze de vijanden zou afschrikken Is het korste langschip dat er bestaal zo een 15m lang. Dit werd veel gebruikt om oorlog te voeren. Dit omdat dit sneller was dan andere schepen. Een nadeel was wel dat er minder bemanning aanboord kon. Is een transport schip. Deze had minder houtwerk dan de langschepen hierdoor kon er meer vracht vervoerd worden. Deze boten konden landingen van meer dan 20 ton dragen.

 

 

 

 

 

 

De goden:

Odin Thor Njord
Odin is de opper god. Hij is onderandere vader van Thor. Hij is vooral leergierig. Zelf is hij geen krijger maar hij inspireerde veel krijgers om voluit te gaan in een gevecht. Hij is gekend als de vernietiger van het kwaad. Het wapen dat hij gebruikt is Mjölnir. Dit is een hamer met magische krachten. Hij is de god van de zee. Hij zorgt dat de mensen die hem eren de zee veilig kunnen oversteken.  Hij beloond ook mensen die veel land hebben en veel zonen hebben.

 

Dit zijn de belangrijkste dingen waarmee een viking in contact komt. Hopelijk heb je zin om je clan te komen verdedigen in het tournament.

Groetjes de 4 strijders

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praktische info

Het kamp gaat door van 1 tot 14 juli in Dohan . Jullie worden zondag 1 juli verwacht op het rakkersveld om 8u00 in fietsoutfit, inclusief helm.  Op zaterdag 14 juli mogen jullie ouders jullie komen afhalen op de kampplaats. Voordat de ouders naar daar rijden, worden ze om half 11 verwacht in het pc’ke. De jonggivers vertrekken namelijk die dag op kamp. De jonggiverleiding zouden aan de giverouders willen vragen om jonggivers mee te nemen naar de kampplaats. Gelieve dus bij het inschrijven te vermelden hoeveel plaatsen u heeft voor een paar enthousiaste jonggivers te ontvangen. We zullen nog op de Facebookgroep plaatsen wanneer jullie de valiezen kunnen komen afleveren voor in de containers.

Wat meenemen op de fiets?

Het is aangeraden om zo weinig mogelijk mee te nemen op de fiets, want alles wat je op de fiets meeneemt moet je zelf dragen. Om onze fietstocht veilig te maken is het verplicht om een helm te dragen. De leiding zorgt voor fluovestjes.

 • Reserve binnenband
 • Drinkbus
 • Lunchpakket voor ’s middags
 • Koekje
 • Matje + slaapzak
 • Zonnecrème
 • Eventueel regenjas (kijk enkele dagen op voorhand welk weer het gaat zijn)

 

Voor we met de fiets vertrekken op het rakkersveld zullen wij een fietscontrole houden.

Fiets niet in orde = NIET MEE FIETSEN. Kijk dus zeker je remmen na!!!!

Meenemen (algemeen)

 • Medische fiche
 • Identiteitskaart
 • Sunlightzeep of Ecover of andere biologisch afbreekbare zeep (geen andere shampoos!)
 • Kleine rugzak voor op tweedaagse (slaapzak en reservekleren moeten hierin kunnen)
 • Waterschoenen
 • Stapschoenen
 • Verkleedkleren
 • Rest: zie algemene lijst

 

 

Het is niet toegestaan elektronica (smartphone, tablet, iPad, iPod, box,…) & penny boards mee te nemen op kamp!!

Drug en alcoholische dranken neem je zeker ook NIET mee op kamp.

Het roken van sigaretten/e-sigaretten mag niet tenzij het lid +16j is en toestemming heeft van zijn/haar ouders.

Prijs en inschrijving

 

Het kamp kost 130 euro. Inschrijven doe je door een mail te sturen naar giverleiding@krikobea.be en je inschrijvingsgeld te storten op BE30 7340 1041 8011 (rekeningnummer givers) met vermelding van voor- en achternaam en dit voor 25 juni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Post

Scouts krikobea

Naam van kind

C/O B. Coulon

Rue de la semois, 50

B-6830 Les Hayons

 

Noodnummers

 

Willem Reynders: 0474/198.806

Véronique Avermaete: 0471/076.150

Niels Bergmans: 0496/715801

Guus Nagels: 0494/707.796

 

 

Meer info

 

De ouders die graag hebben dat we langskomen voor wat extra uitleg, verzoekjes of vragen mogen gerust bellen naar één van de gekende nummers of een mailtje sturen. Wij komen dan de week voor het kamp eens langs.

 

 

Kampplaats

De kampplaats ligt op volgende coördinaten: 49°48’06.2″N 5°09’20.4″E

Je kan deze op je gps ingeven of je kan de straat ingeven:

Rue des champs touaux (6836 bouillon) let op de kampplaats ligt verder op de weg die je gps mogelijk niet aangeeft. (er zullen ook borden worden voorzien)